Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Το coaching, εσύ, εγώ και πως θα αναπτύξεις τον καλύτερο σου εαυτό!

Το coaching είναι η μέθοδος που μπορεί να σε υποστηρίξει να κάνεις αλλαγές και να βελτιώσεις τη ζωή σου, εφόσον βέβαια είσαι έτοιμος για αυτό και το επιθυμείς πραγματικά. Γιατί ακόμα και ο καλύτερος coach του κόσμου να έρθει για να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, χρειάζεται να σε έχει όχι μόνο σύμμαχο αλλά και διαθέσιμος και πρόθυμος να σκεφτείς, να ψάξεις, να εμβαθύνεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις. To coaching σε βοηθά να αυξήσεις τις επιδόσεις σου και σε υποστηρίζει να δημιουργήσεις το μέλλον που οραματίζεσαι για εσένα. Είναι προσανατολισμένο στην εύρεση λύσεων (Solution Focused), βοηθάει στη θετική ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και σε μαθαίνει πώς να στηρίζεσαι στον εαυτό σου. Βάση του coaching είναι η ανακάλυψη του καλύτερου εαυτού. Μέσα από τη συστηματική διαδικασία που είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, ο coach ενθαρρύνει τη βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης, της αυτόνομης μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης.
Πως θα μπορούσε το coaching να σε βοηθήσει; Εάν είσαι από τους ανθρώπους που μέχρι τώρα, περίμενες από το φίλο σου, τους γονείς σου, τον ψυχοθεραπευτή σου, την αστρολόγο σου ή άλλον ειδικό να σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις στη ζωή σου, σου έχω πολύ καλά νέα: Εσύ και μόνο εσύ έχεις τις απαντήσεις μέσα σου και ξέρεις τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις για το δικό σου καλό και για να μπορέσεις να φτάσεις εκεί που θέλεις να πας, να πραγματοποιήσεις το όραμα σου.  Αλλά ξέρεις πραγματικά που θέλεις να πας; Χμμμ…. Όχι απαραίτητα, αλλά και αυτό είναι διαχειρίσιμο με τη βοήθεια του coaching.  Συμβαίνει πολύ συχνά να ξεκινήσουν οι coachees να δουλεύουν με τον coach τους αλλά να μην ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν να πετύχουν. Χρειάζεται λίγος χρόνος και συζήτηση πάνω σε στοχευμένες ερωτήσεις που ο coach είναι εκπαιδευμένος να κάνει για να μπορέσει να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Έτσι, ένα πρώτο μέρος της coaching συνεργασία σας, μπορεί να αφιερωθεί για αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή για να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιος είναι ο στόχος σου, που θέλεις να φτάσεις τα πράγματα στην προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική σου ζωή (το ΟΡΑΜΑ). Φυσικά, η συνέχεια θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και αποδοτική γιατί ο coach σου θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις και να βρεις τις λύσεις (solution focused) και να κάνεις τα συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να πας παρακάτω και να πλησιάσεις τον στόχο σου. Εάν εσύ το επιθυμείς, θα φτάσεις στο στόχο σου σίγουρα, αλλά εάν δεν το θέλεις ή δεν το θέλεις ακόμα, τότε ο coach σου θα είναι και πάλι εκεί για να σε αποδεχτεί, να σε υποστηρίξει και να συζητήσετε για τον όποιο ενδοιασμό, εμπόδιο ή άλλον ανασταλτικό παράγοντα υπάρχει στη ζωή σου.
Η μέθοδος έχει σίγουρα αποτελέσματα, αλλά κι εδώ υπάρχει ένα σημείο-κλειδί. Η μέθοδος έχει αποτελέσματα εάν χορηγείται από έναν επαγγελματία coach που είναι σωστά εκπαιδευμένος, διαθέτει μια πληθώρα από δεξιότητες και εμπειρίες που είναι απαραίτητα όπλα για να ασκήσει αυτό το επάγγελμα με σεβασμό προς τον πελάτη του και προς τον κλάδο γενικότερα. Γιατί και στην περίπτωση του coaching, όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. 
Εάν έφτασες να διαβάσεις ως εδώ, οφείλω να σου δώσω ένα πρώτο μπράβο. Καταλαβαίνω ότι πράγματι θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή σου. 
Το coaching θα είναι ο σύμμαχος σου σε όλη τη διαδρομή και εγώ θα χαρώ να λάβω ένα μήνυμα σου στο mp@mypublics.com. 

Μαρία ΠΑΠΆΖΟΓΛΟΥ